Pastreaza distanta, ca te sparg!

Pe drumurile patriei circula nestingheriti o puzderie de inconstienti mai toxici decat cianura.

Merg pe drum, dau de cozi si in mijlocul campului.
Trage saracul tractor cat poate la deal, vine unu din spate si se propteste fix in fundul remorcii.
Sta acolo ca netrebnicul si mai da masina pe stanga sa vada de-i liber pe linie continua, mai ales in curba, eventual si-n vale, ca in deal il doare la portofel..
Il vad cum brusc lasa un fum negru si gros in spate, de zici ca a mers saraca masina numai "la consum" ca-i diesel si "poate", ca nu-i voie sa-l forjezi constant..

Eu stau asa, frumos, la vreo 30-50 metri distanta si ma uit la ei..

Mai vine unul, mai nervos, ca a depasit vreo 5 pana acum, vede loc liber in fata mea, da sa se bage. Il ajut, ca ii vine din fata, insa nu prea mult ca se supara ala din spate, ca mi s-o proptit in dos..

Ala din spate nu-i constient ca, in caz de frana brusca, nu are timp sa reactioneze?!
..si stau asa, ca dobitocul, in curbe, incercand sa pastrez distanta, ca mai vin tampiti din spate..

E tare greu pentru un sofer de cursa lunga sa renunte la orgoliul celor multi ani de experienta si sa isi foloseasca creierul constant in timpul sofatului.

Tin un motor turat, benzina, peste 3000 rpm. Nu conduc pe liber, imi tin motorul pregatit si pentru accelerare si pentru decelerare (frana de motor).
Galeriile mele sunt tot timpul curate, combustibilul ars complet, mai putin fum pe toba..
Am control la masina, nu are masina control asupra mea.
La depasiri nu e "cum ti-o fi norocul", ca dai cu norocul tau in norocul meu (si invers) si nu e bine.

Pastrez distanta, constiend fiind de faptul ca am o vizibilitate mai buna, ca am timp sa ma redresez daca-i cazul, ca ma vede si ala din fata si ala din spate ca sunt coios si-o dau smecher, ca pot avea un sprint frumos, curat si elegant cu un cacat de motor.

Daca eu am grija de drum, relaxat si ma bucur de condus, vine un tembel din spate lipit de spatele meu. Imi mai da si 2-3 flash-uri dinalea smechere, ca "o are mai mare si ma rupe".
Nu vede omul ca de 5 km se circula cu viteza aia si nu are sens sa ma agaseze, ca scapa de mine si ii strica buna dispozitie celui din fata.
Ma apuca dracii cand ii vad alea 4 tobe ce gafaie a tuberculoza ca are nenicul turbinele pe duca de la atata smog, ca ii da in depasire in ultima treapta de la 1000 ture.
Unde mama muma-sii sunt orele alea de mecanica, de fizica si matematica si testele psihologice militaresti la scoala pentru permis?

M-or cataloga multi aiurea in toate felurile, dar tin sa ma explic: rup un motor de 1.6 de-i sar fulgii din el. E asa de frecata masina asta ca, dac-o fi sa moara azi, nu-mi pare rau.
Am uitat sa pornesc in treapta 1, ajung la 50-60 km/h repede si fara scartieli, stau frumos in treapta 3, pastrez distanta si depasesc cand se poate, imi aleg banda in functie de nevoi, nu depasesc pe linie continua, nu vorbesc la telefon nici sa-mi nasca nevasta si am centura si oglinzile la locul lor.

Uite-asa, in loc sa mergi frumos si sigur si cu un ambient relaxant (muzica, tigara, bancuri, dealuri, barfe, unghii, ruj, etc..), trebuie sa te strezesi ca iti e un inconstient in partea dorsala si tot te scarpina.
Iti ameteste creierii, te oboseste, te enerveaza, e ca un tantar noaptea langa ureche, e stresant, e prost.

Daca vezi ca e plina intersectia, lasa o jumatate de minut din viata ta de shofeur si nu intra in ea ca te prinde rosu acolo si tare greu se redreseaza traficul..
Suferi si tu, suferim si noi, toata lumea sufera.
Renunta la 6 secunde de verde si te bucuri de drum (daca nu ti-l freaca altul ca ti se baga in fata sau ti se propteste in spate).

Acest aspect e caracteristic romanului, ca oriunde e coada, se baga si el s-o lungeasca.
E coada la mici? Se serveste un client pe minut? Ai 3 in fata? Stai la un metru distanta sa nu-i respiri aerul omului. Parca mai ai loc si sa te misti, ca e aiurea sa amortesti la coada.
E mai sigur si la buzunar, serios, ca il vezi pe Aghiuta ala mic si negru de-ti face magii prin buzunare..
E mai fain si sa stai pe feisbuc, ai intimitate si pe XXX, nu ti se uita nimeni in telefonul tau cand aduni material de stii-tu-ce.
Poti sa iti injuri partenerul de viata la telefon fara sa te auda multa lume.

Trece timpul altfel.
Trebuie doar sa pastrezi dracului distanta si tu si prostul din spate.

 

Ideea din spatele ideii

Nonconformist, unic si sec. Asa sunt eu, asa sunt ideile mele, asa este si site-ul.

Traim intr-o lume nebuna, depravata si lipsita de identitate (in mare). Din moment ce omul are nevoie constanta de exemple, chiar daca nu-mi sta in fire, ii dau exemple.
Se poate si altfel, fara reclame, fara poze, fara spam. Sper doar sa nu-mi tastez sufletul degeaba pe aici.

Am primit mai multe recomandari sa-mi centralizez ideile intr-un blog. Sper sa-l rasfoiti, prezinta realitatea intr-un mod ceva mai diferit.
Nu am nevoie de comentarii la postari deocamdata, imi comentez destul de mult si singur. Fiti liberi sa folositi adresa din capul paginii.

Poate va deschide ochii unora, poate nu, eu imi fac datoria de om sa las ceva in urma.